ÄKSÄ-blogi 2: Jaakko “Reilu-Jaska” Ylä-Rautio

Jaska @ NosturiÄKSÄ-blogissa “äijä kertoo soittoäijästä” ja vieläpä selvällä suomen kielellä. Jatkamme tänään basisteilla ja otamme haltuun KYPCK-yhtyeen massiivisen ja mysteerisen Jaakko Ylä-Raution, eli “Reilu-Jaskan”.

Sukellus syövereihin

Täytyy rehellisesti todeta, että en aivan tarkkaan muista tapasinko Jaskan ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa Hiilin (Hiilesmaa, Kypckin 1. rumpali) studiolla, mutta muistelen, että mies olisi ihastunut tuohon aikaan Russian Rock Projectissa kasvattamiini Lemmy-pulisonkeihin. Tämä oli tietysti osoitus miehen hyvästä kulttuurintuntemuksesta ja juuri sopivasta miesmausta, mutta kunnolla tutustuimme oikeastaan vasta kesällä 2007 Oulussa, kun Tonebox-studion kellarin pimeydessä kasasimme Kypckin ensimmäistä levyä. Koska Jaska oli omat bassonsa jo jyräyttänyt sisään Hämeenlinnassa, oli hän tuolloin aseiden rasvauksen ohella vastuussa lähinnä meidän muiden muonituksesta. Niinpä “Chernon” vokaalisessioista haistaa vieläkin votkan, suolakurkun ja hapankaalin kitkerän jälkimaun…

Jaska & Eki @ Narva

Luomisvimmainen insinööri

Kypckin alkutaipale oli toinen toistaan nerokkaampien ja sekopäisten ideoiden toteuttamista. Olimme kaikki niin hemmetin innoissamme bändistä ja konseptista, että käsijarruun ei koskettu missään vaiheessa. Eikä se Ladassa edes toiminutkaan. Lopakan itsepäisesti toteuttaman Kalashnikov-kitarahankkeen huumassa Jaska totesi, että hän soittaakin sitten jatkossa pelkästään yksikielistä bassoa. Muut kielethän ovat turhia, varsinkin raskasmetallia rouhittaessa. Ja niinpä Jaskan verstaalta putkahti kustomoidun Ladan jälkeen röyhkeä ja rujo Kypcklop-basso (ja vähän myöhemmin sen sisko “Yksilmä Irina”), jolla onkin soitettu kaikki Kypckin keikat sen koommin ja myös toka levy. Basisteja pitää mielestäni aina arvostaa, mutta Jaskan soittamisen seuraaminen livenä on joka kerta ihan helvetin mielenkiintoista. Ja miehekästä. Olihan tämän kaverin bassotusta ja persoonaa jo ilo katsella ja kuunnella The Skreppers -yhtyeessä, mutta yksikielisen basson ja pitkänhuiskean partakarpaasin taistelut Kypckissa ovat jo legendaarisia…

Reilu-Jaska hoitaa

En ole ehkä koskaan törmännyt oikeasti niin energiseen ja avuliaaseen kaveriin soittohommissa, kuin mitä Ylä-Raution Jaakko. Kaveri on kuitenkin ehostanut meille omin käsin auton, rakentanut bassot ja konseptinmukaiset kantolaukut, hitsannut meikäläiselle 25kg painavan mikkiständin jarrulevystä ja viemäriputkesta, sekä lukuisia muita, pieniä yksityiskohtia täynnä olevaa soitto- ja lavakampetta, mistä Kypckin koko paketti koostuu. Sen lisäksi Jaska ei valita koskaan, mistään. “Jaahas, ne heitti meidät pihalle Kurskin junasta?” Ei se mitään. “Jaa, sulla ei olekaan mitään kitarapiuhoja tai settilistaa?” Ei kato mitään. “Ai onko täällä vaan yks sohva?” Ei kuule mitään, kato Reilu-Jaska hoitaa. “Hei. Tarttetsä jotain? Reilu-Jaska hoitaa.”

Jaska backstage

Leave a Reply